Monday, November 2, 2009

Kek Apple

Semalam buat kek apple untuk makan-makan. Dah lama tak buat kek untuk makan2 sekeluarga. Anak-anak dah berhari-hari sibuk suruh buat kek. Saya pun carilah resepi yang lain sikit. Asyik perisa coklat je... kali ni buat kek apple pulak. Sedap juga kek ni. Moist sangat...Saya nak berkongsi resepi ni kalau sesiapa yang nak cuba buat.



Bahan-bahan

2 biji epal
200g mentega-suhu bilik
150g gula halus + 2 sudu besar gula
4 biji telur
200ml fresh cream/whipping cream
300g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder

Cara-cara

Bersih dan kupas kulit epal. Potong kecil-kecil lebih kurang 3mm. Gaulkan dengan 2 sudu gula. Kemudian masak sehingga epal jadi lembut. Atau boleh juga masuk ke dalam microwave. Panaskan selama 3 minit.
Pukul mentega sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan gula, pukul sehingga putih.
Masukkan telur satu persatu sambil dipukul.
Lepas itu, masukkan fresh cream. Kacau sehingga sebati.
Kemudian masukkan tepung yg telah diayak dengan baking powder. Kacau sehingga sebati.
Akhir sekali masukkan epal+air (air yg keluar dr epal). Kacaukan. Lepas tu masukkanlah ke dalam loyang.
Bakar selama 35 minit dengan suhu 180C

No comments:

Post a Comment